Därför är min universitetsexamen livsviktig

Jag har haft en del jobb i mitt liv. Ganska många om man tänker på att jag är 20 år. Jag har jobbat på McDonalds, Fly Nordic (snart inne på andra vändan där), varit au- pair i London och nu har jag också spenderat några månader på Maxi.

Jag har alltid sett McDonalds som det värsta jobbet. Trots att jag en period under mina 1 och ett halv år där hade riktigt roliga arbetskompisar och väldigt kul på jobbet, men jobbet i sig var skitgöra. Men det passade bra som extrajobb när jag gick i skolan. Au- pair upplevelsen såg jag inte som ett jobb utan som en...erfarenhet. En erfarenhet som kostade, om man säger så. Men Maxi, Maxi har nu tagit priset som den allra värsta arbetsplatsen.

Jag sa upp min anställning på Maxi igår (onsdag). Jag sa att jag ville gå med omedelbar verkan. Min chef har inte kunnat hantera den här situationen och hon har framförallt inte kunna lösa den. Det hela har lett till en konflikt. Poängen är att en annan tjej har också sagt upp sig och hon fick gå med omedelbar verkan, men min chef hävdar att jag får inte göra det. Trots att jag bara är timanställd med extra tider, jag har med andra ord rätt att avsäga mig mina tider. Det är också en väldigt konstig princip att ha olika villkor på sina anställda, den ena får gå men inte den andra.

Det är inte första gången som någon på jobbet bråkar med chefen. Hon har inte ändrat våra kontrakt efter hur vi har jobbat, trots att flera av oss har bett om detta ett flertal gånger, hon har gjort scheman till oss med inga timmar alls nästan (trots att vi blivit lovade desto mer) o.s.v. o.s.v. Dessutom anser chefen att vi fryser ut henne och är otrevliga. Vad sägs som att försöka lösa situationen? Kommunikation är väldigt viktigt. Har jag hört...

Problemet med Maxi är hierarkin som råder där. Där som på många andra arbetsplatser där det jobbar många människor utan utbildning. Din chefposition blir så otroligt livsviktig för dig. Den blir viktig därför att du tilldelas inte positionen på grund av utbildning eller för att du jobbar bäst, utan du får den därför att...Ja, varför? För att du jobbat där "länge nog"? För att du låg med rätt person? För att du är trevlig? Hursomhelst gör min unga chef en stor grej av att hon är just chef. Hon är lite bättre, lite mer viktig och får lite mer i lön. Men inser denna chef att med titeln kommer också mer ansvar och kravet på att kunna lösa problem? Min chef anser att jag är dum som inte jobbar mina extratider istället för att inse att hon som chef har en situation att lösa.

Det finns flera situationer som visar på hierarking som på mitt jobb. Men det är inte det viktiga. Det viktiga är att jag spyr på det. Jag tänker inte behandlas som en idiot för att jag inte har jobbat där länge nog eller för att jag inte är tillräckligt trevlig. Det är också därför, delvis, som jag tänker utbilda mig. Med en universitetsexamen får jag möjlighet till ett jobb som jag trivs med, där jag behandlas med respekt och där jag får vara mig själv. Där jag inte behöver vara skittrevlig, trots att jag har en pissig dag, för att det inte ligger i jobbets anda att ha dåliga dagar. Jag vill ha möjlighet till att skaffa ett jobb som jag älskar. Jag vill kunna förverkliga mina drömmar och jag vill kunna testa på att driva ett eget företag, om jag skulle vilja det. Med en universitetsexamen får jag inte enbart kunskaper, utan jag utvecklas också och vidgar mina vyer. Med en universitetsexamen kommer också en trygghet, jag kommer alltid ha min utbildning att luta mig tillbaka på. En utbildning är en invenstering.

Så efter sommaren säger i alla fall jag nej till skitjobb som man ändå bara klagar på. Jag tänker inte längre gå till ett jobb som jag får ångest av och som inte ger mig annat än fickpengar och en idiotstämpel. En dag kommer jag att trivas med mitt jobb och ha glömt bort denna inkompetenta, hopplösa chef.




Detta är inne och detta är ute. Punkt slut.

Eftersom att det är meningen att man ska skriva något när man bloggar så skriver jag detta inlägg. Eftersom jag alltid tar mig själv på stort allvar så har jag konstaterat att jag har haft skrivkramp. Kan inte förmå mig att skriva något intressant. Dessutom har jag haft enorm tidsbrist. Att sova är för mesar, så är det bara. Det kostar att ligga på topp och jag tänker inte ligga under, så att säga.

Hursomhelst så har jag upptäckt att inne och ute listor är så jävla på. Någon bestämmer sig för att skriva en inne och ute lista och sedan är det så. Sedan har den lydande och följsamma människan det där, svart på vitt. Detta är inne och detta är ute. Så, dagens projekt blir att undersöka om ni skulle köpa mina inne och utelistor. Är detta något jag skulle kunna tjäna pengar på? Att skriva ute och inne listor.

Här kommer mina listor:

Inne som fan av Tess (utan inbördesordning):
* Svensk musik. Det är nytt, det är fräscht, musikerna är djävulusiskt sexiga, dom är ordpoeter och musiken ger exakt den rätta känslan.
* Svensk design. Aldrig har vi varit så på. En ny generation svenskar är på ingång, 80- talister. Vi är lite bättre, lite mer framåt, lite mer öppna, lite mindre jantelags förstörda. Och svensk design har aldrig sålt bättre i världen. Europa älskar oss. Och jag är inte sämre, svenskt mode är som man säger top noch.
* Second hand. Bli egen, bli unik, hitta pärlorna.
* Eget företagande. Fan vad hett det är. Förverkliga dina idéer, bli kreativ. Satsa, våga, vinn. Håller själv på att starta företag med min själsfrände och partner in crime the one and only backstabbing bitch, Madde. Och jag känner bara att det är så jävla hett, det är så jävla coolt. Varje gång vi sysslar med vårt kreativa mästerverk känner jag att vi är så jävla bra. Testa själv.
* Idéer. Allt som är nytt, eget, kreativt och intelligent är sexigt. Så enkelt är det.
* Rödvin. En sommarkväll utan rödvin är en meningslös sommarkväll.
* Sommaren. Självklart. Varje gång den kommer tillbaka så överraskar den gråa, kalla och frysna svenskar. Helt plötsligt väcks hela landet till liv. Vi vill göra saker, Stockholm är vackert igen, det är varmt, vi umgås, vi njuter och vi lever igen.
* Mamma. Mer behöver jag inte säga. Mamma pratar för sig själv. Mamma är bäst. Det finns inga mindre töntiga ord att förklara det hela på.
* Skor. Skor. Skor. Du kan inte äga för många skor, speciellt inte sommar skor. Du ska ha skor i olika färger, olika modeller, olika former. Har du det så kan du inte floppa. Ett par snygga skor och resten löser sig.

Vad som är jävligt ute av Tess (utan inbördesordning)
* Idioter. Det är inte på att vara dum i huvudet. Det är inte okej att vara 25 och inte kunna multiplikationstabellerna.
* Den extrema feminist debatten. Omfokusering, feminstdebatörrer. Fru Gårman, vad har ni druckit till frukost som får er att komma med ett sådant förslag? Det brukar pratas om att varje land har sina stora frågor som man aldrig släpper, aldrig kan lösa o.s.v. för Sverige är detta feminism. Debatten ser likadan ut hela tiden. Feminister babblar om kvinnor som blir förtryckta och Fru Gårman skyltar.  Antifeministerna babblar om hur män blir förtryckta och så håller dom på. Om och om och om och om igen. Kom igen, omfokusera debatten till något viktigt.
* Nerdragna persiener. Det är rätt deprimerande. Tro mig.
* Fylleslag. Att bli redlös full och spy i ett dike känns inte rätt i tiden längre. Lullig på tre glas rödvin, helmysiga samtal och rökning ligger mer rätt.
* Att slita på skitjobb. Fan, bättre kan vi. Vi tog inte studenten för att inte förverkliga drömmar. Vi tog inte studenten för att fastna på sunkiga skitjobb med uselt betalt.
* Svenssonliv. Jag behöver inte skriva mer. Snälla, säg att jag inte behöver skriva mer.
* Depressioner. Spara deppandet till vintern, då händer inte så mycket roliga saker.
* Fyrans science fiction kanal. Please, kill me.
* Att vara en slampa. Begreppet finns inte längre. Det känns väldigt...90- tal att vara en slampa. Idag kan alla hångla, strula och ligga med vem dom vill, hur dom vill och när dom vill. Man kan inte längre bli en slampa. Man kan möjligtvis istället bli en fitta och en idiot. Men nu kan alla vi som älskar att fyllehångla oss runt i sommar göra detta utan att bli en slampa. Ett litet steg för feminismen, ett stort steg för fyllestrularen.

Så, skulle ni kunna köpa detta? Gå runt och tycka att det här är inne och ute för att jag skrivit det?

RSS 2.0